Mats i Visby hamn 2011
Mats i Visby hamn

Om Mats

Jag heter Mats Hagwall och bor tillsammans med Eva i ett radhus i Lund. Vi har två utflyttade barn som båda bor i Stockholm. Jag jobbar på HR vid Lunds universitet och stöttar utveckling av online utbildningar för personal. Sen maj 2023 har jag delpension och arbetar 60%.

Jag föddes i Stockholm redan 1962 och bodde där till jag var 26 år. Då flyttade jag till Lund för att läsa på universitetet under några år. Jag hade inte en tanke på att bosätta mig i Skåne men så träffade jag Eva.

Resor

Jag har alltid tyckt om att resa. Det började med en tågluff när jag var 16 år och sen fortsatte det. Varje sommar reste jag runt i Europa, mycket i Grekland, Italien och Spanien. Efter gymnasiet provade jag på olika arbeten medan jag försökte komma på vad jag skulle göra med mitt liv. För pengarna jag tjänade åkte jag på nya resor.

Jag gjorde en jordenruntresa med min kompis Håkan 1985-86. Vi var mest i Sydostasien och Australien men även på Tahiti och i Los Angeles. Jag har återvänt flera gånger till Indonesien, Thailand och Australien men nu var det länge sen sist.

Studier vid UGM

Jag läste på Öst- och sydöstasienlinjen vid Lunds universitet mellan 1988 och 1992. Som en del av studierna var jag ett år vid Universitas Gadjah Mada (U.G.M) i Yogyakarta, Indonesien. En fantastisk erfarenhet där jag lärde mig språket flytande och fick en grundläggande förståelse för det indonesiska samhället och kulturen. Att bo utomlands en längre tid gav även insikter och nya perspektiv på den egna, svenska, kulturen.

Barnen

Sen gick det fort, 1995 gifte jag mig med Eva, Jesper föddes 1996 och Karin 1997. På den tiden jobbade jag med IT-stöd på Internationella Miljöinstitutet. Barnen var på dagis, gick i skola, spelade handboll, fotboll, fiol och piano. Turneringar, orientering, läger och konserter. På sommaren var vi ofta i Danmark och campade eller i Sverige och hälsade på släktingar. Vandrarhem, tält, Trangia-kök, Audi 80 och senare en Saab 93 som vi fortfarande kör.

Vi har även varit på några längre resor med barnen. Vi åkte till Bali en månad 2002 då Jesper var bara 6 år och Karin 4. Efter det har vi varit i Grekland, Paris, England och uppe på Kebnekaise.

Och sen blev det konfirmation, studentfester och körkort. Nu är både Jesper och Karin klara med sina universitetsstudier och jobbar i Stockholm. Eva och jag reser fortfarande en del men det blir mest kortare turer inom Europa.

Trettio år av lärande

Jag har haft många olika yrken genom åren, vindruvsplockare, busschaufför, journalist, kock, servitör, vaktmästare och IT-ansvarig men den röda tråden de senaste 30 åren har varit lärande.

Lärare i Indonesiska

1992-96 var jag lärare i Indonesiska på Folkuniversitetet i Lund. Utvecklade en egen fortsättningskurs som gick några terminer.

IT-kunskap

1996-2004 jobbade jag som IT-ansvarig på Internationella Miljöinstitutet och höll grundläggande datorutbildningar.

Kurskoordinator

2005-2012 var jag programansvarig för ett paket utbildningar riktade till administrativ personal vid Lunds universitet.

Funktionsansvar för LMS

Sedan 2012 är jag funktionsansvarig för universitetets LMS. Vi satsar på
att ge rätt kompetens till rätt person i rätt tid.

Online-utbildningar

Stöttar lärare som vill skapa online utbildningar i författarverktyget Composer. Upplägg, mallar, tänk, pedagogik.

Pedagogiskt stöd

Pedagogiskt stöd för alla typer av lärare på personalutbildningar vid Lunds universitet. Klassrum, online, virtuellt och blandat.

Fritid, vandring, träning, foto

På fritiden tycker vi om att vandra i skog och mark, träna allt från spinning till styrketräning och att fotografera. Vi har vandrat mycket i de svenska fjällen men även dagsturer på Skåneleden. På somrarna är vi oftast i Sverige och försöker pussla ihop semestern med våra barn. Kameran är alltid med. När solen skiner och vinden är svag kan jag också ta en tur på landsvägscykeln eller mountainbiken.