Jesper och Mats väntar på lunch i Göteborg
Jesper och Mats väntar på lunch i Göteborg

Mats CV

HR specialist, Lunds universitet (nuvarande)

Jag jobbar med pedagogiskt stöd för lärare på personalutbildningar vid Lunds universitet. Stödet riktar sig till alla typer av lärande såväl klassrum, online, virtuellt som blandat. I maj 2023 gick jag i delpension och arbetar nu 60%.

Programansvarig

2005-2012 var jag programansvarig och kurskoordinator för ett fyrtiotal utbildningar riktade till administrativ personal vid Lunds universitet.

Dator- och nätverksansvarig

Mellan 1996 och 2004 arbetade jag som dator- och nätverksansvarig vid Internationella Miljöinstitutet (IIIEE). Miljöinstutet är en del av Lunds universitet och hade då ett 40-tal forskare, 35 mastersstudenter och 20 administratörer. Vi hade våra egna servrar och körde Novell Netware 6 och Lotus Domino/Notes R6.5.

Lärare på Folkuniversitetet

Mellan 1992 och 1996 undervisade jag i indonesiska språket på Folkuniversitetet i Lund. Det mesta var på grundnivå men 1995 utvecklade jag en fortsättningskurs som gick ett par terminer.

Tolk

Mellan 1991 och 1996 hade jag spridda uppdrag som tolk i indonesiska och malajiska. Uppdragsgivare var Lund och Malmö kommun, mest var det vård- och polisärenden.

Lunds universitet
Lunds universitet

Universitetsstudier

Filosofie kandidat

Mellan 1988 och 1992 läste jag Öst- och sydöstasienlinjen vid Lunds universitet. Två tredjedelar bestod av det indonesiska språket och resten var öst- och sydöstasienstudier med fokus på historia, ekonomi, geografi och statskunskap.

Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta

Läsåret 1990-1991 var jag utbytesstudent på Universitas Gadjah Mada (U.G.M), Fakultas Sastra, i Yogyakarta, Java, Indonesien. Vi var bland de första västerlänningar som läste där och drog till oss ett enormt intresse från de andra studenterna. Vi var som rockstjärnor och det blev tillslut svårt att vistas på campus. Vi studerade därför mest på egen hand och reste runt en del i landet, Sumatra, Bali, Lombok, Flores, Sulawesi, Tanah Toraja.

Företagsekonomi

Våren 1993 läste jag grundkursen i företagsekonomi vid Lunds universitet men just den här våren fick jag så kraftig pollenallergi att jag bara kunde genomföra halva kursen. Jag var nog lite studietrött också.

Kompetensutveckling

Processkonsult

En omfattande utbildning på 11 heldagar fördelat på fem internat under 2016 och 2017. Vi fick en fördjupad förståelse för strategiska förändringsprocesser ur ett systemteoretiskt perspektiv. Det var en mycket bra utbildning men också precis så flummig som den låter. Utbildningen gavs av Mannaz AB.

Processledning

Två heldagar hos Trivector LogiQ i februari, 2013. Väldigt mycket och tätt packad information om processer under två intensiva dagar.

Projektledning

3 dagars kurs i projektledning under september 2010. Kursen gavs med gemensamma krafter från PlanB och Lunds universitet.

UGL

Utveckling av Grupp och Ledare. En veckas internat i augusti 2007. Blandad grupp under ledning av Polismyndigheten i Skåne. Vi var ett härligt gäng.

Restaurang och vandrarhemmet Mälaren
Restaurang och vandrarhemmet Mälaren på Söder Mälarstrand i Stockholm

Tidigare erfarenheter

Busschaufför

Mellan 1991 och 1996 arbetade jag för Linjebuss AB och körde stadsbussarna i Lund.

Färdtjänstchaufför

Mellan 1987 och 1990 arbetade jag som chaufför på Sirius Färdtjänst AB i Stockholm.

Restaurang och vandrarhem Mälaren

Under 1986 och 1987 var jag kock, servitör, diskare, receptionist, dörrvakt och allt annat på Restaurang och vandrarhemmet Mälaren i Stockholm. Det var stamställe för en mc-klubb som låg tvärs över vägen. De såg lite farliga ut men var snälla och framför allt bra att ha på sin sida om det blev lite stökigt framåt småtimmarna.

Ibland sålde vi Falcon bayersk på burk för att dra in extrapengar till krogens ägare. En gång kom en gäst med en skarpladdad revolver men den fick han lämna in i receptionen. Ganska ofta kom en stor grupp döva för att fika eller dricka öl. De satt där med sitt tysta intensiva teckenspråk och kunde plötsligt allihop brista ut i gapskratt när någon tecknat ett skämt. En konsthandlare som såg ut som Indiana Jones hängde där ibland. Jag fick en litografi av honom som föreställer en liten kammarorkester med ganska fetlagda herrar. Den hänger fortfarande i vårt sovrum.

Frilansjournalist

1985-1986 gjorde jag och min kompis Håkan en jorden-runt-resa. Under de nio månader vi reste skrev vi artiklar för kvällstidningen Expressen och deras bilaga Pengarna och livet. Det blev ett tiotal artiklar om resan i stort med särskilt fokus på ekonomin och hur vi fick allt att gå ihop.

Parkleksföreståndare

Sommaren 1985 arbetade jag som parkleksföreståndare på parkleken Långbro gård i Stockholm. Jag och två medarbetare ordnade roliga aktiviteter för både barn och vuxna.

Danska turistbyrån

Under 1983 och 1984 arbetade jag som vaktmästare och kundmottagare på Danska turistbyrån. Det skickades ut mängder av broschyrer.

Stockholms stadsteater

Jag tog ett sabbatsår från gymnasiet 1981 och jobbade som scentekniker på Stockholms stadsteater. Jobbade bland annat med Fadren (Strindberg), Hoppla vi lever (Ernst Toller) och En fruktansvärd lycka (Lars Norén).

Diverse

Gympaledare

Under våren 2005 gick jag en gympaledarkurs på Gerdahallen i Lund. Inspirerande kurs där man fick lära sig allt om att lägga upp och leda gympapass. Vi gick även igenom anatomi, näringslära, ledarskap, första hjälpen, musikteori och röstträning. Kursen var på 120 timmar men därutöver la man säkert det dubbla på övningar och egna studier.

Bostadsrättsföreningen Byggnadslagen

Jag var styrelsemedlem och vice ordförande under sju år mellan 2001 och 2008. Förutom att ta hand om det löpande bidrog jag till att vi la om taken, fixade sopsortering, skaffade en hemsida och renoverade lekplatserna.

Jägarexamen

Min fru, Eva, och jag gick en jägarkurs på Medborgarskolan våren 1992. Intressant och lärorik kurs men det har inte blivit att jag jagat så mycket.

Servitör

Under 1987 och 1988 jobbade jag ibland som servitör på Black & Brown vid Mariatorget i Stockholm. Billig pyttipanna (29 Skr) och över trettio olika ölsorter. Vi hade kilt på oss när vi serverade. Författaren Ivar Lo Johansson hade det som sitt stamställe. Han beställde alltid fish and chips eller “fisk och sån där friterad potatis” som ha sa den gången han beställde av mig.

Black & Brown
Black & Brown på Hornsgatan 50B, Stockholm. Ivar Lo Johansson satt vid fönstret längst ner till vänster.

Vindruvsplockare

Under februari och mars 1986 plockade jag vindruvor (sultanas) hos Fred och Liz Williams i Red Cliffs, Mildura, Victoria, Australien. Vi var tre svenskar som bodde i en husvagn på tomten. På morgonen den första mars kom Fred och berättade att vår statsminister, Olof Palme, blivit mördad dagen innan.

Dykarcertifikat

NAUI, Openwater Scuba Diver. Tog certifikatet under en vecka i Cairns, Queensland, Australien i april 1986.

Amatörteater

Under gymnasietiden 1979-1981 spelade jag amatörteater i Jassågruppen vid Stockholms Teaterverkstad. Vi spelade bland annat En våldsam kärlek av Märta Tikkanen.

Gymnasium

Ekonomisk linje

Mellan 1978 och 1983 läste jag 3-årig ekonomisk linje på gymnasiet. Första två åren var jag på Västertorps gymnasium. Sen tog jag ett sabbatsår och jobbade på Stadsteatern innan jag avslutade utbildningen på Sveaplans vuxengymnasium.

Språk

Svenska: Modersmål
Engelska: Flytande
Indonesiska: Bra